Kontakt

Ahoj, 

 

jmenuji se Karel a toto můj blog o mé celoživotní vášni - rybaření.

Jaká akce muškařského prutu je pro Vás nejvhodnější?

23.11.2017 Trvalý odkaz

 Protože jsem měl problém vyznat se v akcích muškařských prutů, rozhodl jsem se zde své poznatky sepsat a snad to pomůže nějakému dalšímu rybáři. Předem se omluvám za pravopis, jsem původem Slovák, takže občas se mi nějaké to slovo poplete, ale to dúfám nikomu nevadí..

Rychlá akce, prut je silný prut s menším flexem (ohybem), vyžaduje od rybáře dobré načasování a techniku. Tvrdost prutu s rychlou akcí může pomoci zejména při zdolávání větších ryb. Rychlá akce je velmi vhodná ve větrných podmínkách.

výhody:

Dlouhé hody, zdolávání větších ryb, házení ve větru a rychlé hody - může být náročnější pro začátečníka

 

MODERATE FAST (Středně rychlá akce)

Středně rychlá akce je jakýsi mix všestrannosti a výkonu, která přináší větší FLEX (ohyb) prutu jako je to u prutech s rychlou akcí. Tato středně rychlá akce umožňuje rybáři rychle měnit způsob lovu a přizpůsobit se tak chování ryby. Například lov na nymfy vystřídat za lov na suchou mušku. Výkon prutu Vám stále umožní lov i ve větru.

výhody:

Tato akce vyhovuje většině rybáře, který hledají výhody rychlého prutu, ale zároveň požadují všestrannost a pocit většího Flex (ohybu) prutu.

 

MODERATE (Střední akce)

Pruty se střední akcí jsou opravdu velmi všestranné. Tato udice Vám "odpustí" více, než pruty s rychlou akcí. Pruty se vyznačují vysokou flexibilitou, ale poskytují zároveň dostatečnou tvrdost. Během hodů se pruty se střední akcí ohýbají přibližně do poloviny blanku, zatímco druhá polovina blanku zůstává pevná.

výhody:

Zvýšená kontrola šňůry s muškami a přesnost hodů oproti rychlé akci. Pruty se vyznačují opravdu velkou univerzálností a jsou vhodným výběrem pro začínající muškaře.

 

SLOW (Pomalá akce)

Pruty s pomalou, tedy tradiční klasickou akcí jsou vyráběny zejména pro rybáře, který házejí na krátkou vzdálenost, házejí velmi přesně a jemně, zejména na malých řekách a potocích. Tyto prutu jsou velmi flexibilní v celé délce blanku. Právě tato flexibilita a nízká rychlost šňůry umožňují i ​​nezkušenému rybáři dobrou kontrolu nad šňůrou, což má za následek velmi přesné hody. Tento druh prutů není vhodný na házení ve větru.

výhody:

Velmi mnoho "odpouštějící" prut, v případě, že neumíte velmi dobře házet. Pruty su vhodné na krátké hody a zejména na lov na malých řekách. Vhodné na lov s malými suchými muškami a nymfami.

Průměrná známka: 1,00

Komentář ke článku (0)